När amningshormonerna drog – Amanda Panahi

Amanda Panahi

När amningshormonerna drog

Nu är det en dryg månad sedan jag slutade amma. Livet med lillan har förändrats mycket, mest till det bättre tycker jag. Att amma 7 månader var väldigt lagom för oss. Chloé har inte visat några tecken på att hon saknar det, aldrig dragit i min BH eller liknande, inte ens när hon såg Margaux amma sin lilla sötnos visade hon något vidare intresse. Ett av Chloés starkaste personlighetsdrag är hennes strävan framåt, hon vill hela tiden utvecklas och jag tror det är därför hon inte saknar amningen, hon har liksom kommit över det och har nu fokus på att lära sig gå. Ingen tid att spilla på att se tillbaka. 🙂 

För mig har det varit blandade känslor, generellt är jag väldigt glad över att jag tog beslutet för sömnen är så mycket bättre och Chloé är en gladare bebis, men jag kan såklart sakna den närheten vi hade. Lillan är inte överförtjust i gos men jag brukar lura henne lite på kvällen med lekgos, hihi, typ mamma tar nappen samtidigt får hon en miljard pussar. Däremot hade jag verkligen ingen aning om hur starka amningshormonerna är. Nu förstår jag hur vi mammor kan överleva sömnbristen, idag har jag absolut inte den energin och behöver minst 6 timmars sömn, man blir som en pappa, haha, med undantag att vi inte kan sova oss igenom skrik..

Ibland kan jag känna mig lite snuvad på första tidens bebisbubbla, när jag var hemma hos Margaux och hon berättade hur hon väntar på att han ska vakna för hon vill gosa så reflekterade jag över varför inte jag kände så i början? Svaret är såklart för att amningen inte fungerade, mina bröstvårtor var öppna sår, såklart jag inte kunde njuta på samma sätt då, vaknade Chloé innebar det amning och en enorm smärta. Med nästa bebis hoppas jag amningen startar bra så jag också får njuta av bebisbubblan.

För mig är den roligaste tiden just nu. Chloé är väldigt underhållande och så glad. När jag ser min lilla vilding som försöker lära sig gå och knappt har tid att äta kan jag nästan inte föreställa mig henne vid bröstet, som var hennes favoritplats länge. I slutet av amningen visade hon dock inte mycket intresse förutom nattetid, därför kände jag att hon var redo att sluta och det har verkligen gått så bra! Dessutom har mina bröst minskat typ 100 % i storlek, väldigt skönt kan jag meddela.

Mina tips när ni ska sluta amma (såklart väldigt individuellt som allt annat med bebisar):

·      Självklart viktigt att bebisen äter annan mat innan ni slutar att amma, typ gröt.

·      Börja ge nappflaska med något bebisen känner igen innan ni slutar amma, för att bebisen ska vänja sig vid flaskan, i vårt fall blev det gröt.

·      Avsluta väldigt succesivt för att undvika stockning, det är inte skönt kan jag lova. Om ni känner att ni börjar få stockning är mitt tips att kontakta läkare direkt, ni får då medicin som hjälper, för mig försvann smärtan och mjölken direkt. I mitt fall fungerade det inte att försöka handmjölka, massera etc.

·      Ha en bra sluta amma plan! Vi valde att avsluta amning under en helg så att min man kunde ta uppvaken. Jag sov i soffan första nätterna och därefter i sängen men med ryggen mot henne när hon kom till vår säng. Min man tog upp henne om hon var ledsen och la henne bredvid sig. Det tog en dryg vecka för henne att börja sova mycket bättre och att vid uppvak sova bredvid mig också.

·      Vi erbjöd välling först när hon vant av sig med bröstet, då var hon mycket mer mottaglig för nya smaker. Nu älskar hon vällingen.

·      Det är bra om du känner att både bebisen och du är redo att sluta men jag tycker verkligen det är mammans val i slutändan, bebisen vet ju varken ut eller in. Vill du sluta, gör det! Känn absolut ingen press att du måste fortsätta, bebisen kommer över det och hittar nya spännande saker att fokusera på istället. Jag har som sagt aldrig sett min lilla tjej så glad och nöjd som just nu.

En fin tid med mitt ❤️!

Busan imorse, härjar runt. 🙂 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.