5 TIPS FÖR ATT FÅ TILL NATTNING OCH SÖMN – Amanda Panahi

Amanda Panahi

5 TIPS FÖR ATT FÅ TILL NATTNING OCH SÖMN

Chloé har ett väldigt dåligt förflutet när det kommer till sömn, men nuförtiden fungerar det faktiskt bra, förutom när hon är förkyld eller liknande. När jag slutade amma vid 7 månader och Chloé på riktigt började sova i egen säng blev det mycket bättre. När jag ammade sov hon där några timmar men alltid mestadels i vår säng, gick aldrig att lägga tillbaka henne och tillslut insåg jag att så länge jag ammar kommer inte rutiner fungera, vi släppte pressen och tog tag i det när hon inte ammade längre. Med tanke på vår tuffa start med hennes sömn (och ja generellt) är jag stolt över oss alla att allt går så bra nu. När vi slutade amma fick hon välling på natten några gånger, men märkte snabbt att hon bara bytte ut bröstet mot flaskan så det slutade vi med innan hon blev för fäst vid det.

Här är mina tips till er (utifrån våra erfarenheter såklart):

 • Få till ett mysigt slut på kvällen, vi har aldrig kört rutin på bad varje kväll men det kan såklart vara härligt, vid klockan 18 börjar vi försöka gå ner i varv och pyjamas sätts på redan då, vi leker, läser och kollar lite tecknat. En bra rutin och hon brukar inte bli så värst gnällig, lillan är ju rätt vild så det blir upp till oss att försöka lugna ner tempot. Strax innan 19 kollar vi om blöjan behöver bytas (brukar vara torr från påtagning av pyjamas) och sedan får hon en flaska (180 ml) välling i soffan i lugn och ro. Sista vi gör är att borsta tänderna, sedan är det läggdags.
 • Försök lägga barnet ungefär samma tid varje kväll och gärna innan hen blir övertrött, jag lägger henne hellre en kvart tidigare än riskerar övertrött bebis bara för att klockan måste slå 19 (hennes tid för nattning). Tiden på dagen är inte riktigt lika kritisk, ibland lägger jag henne 30 minuter senare på grund av någon aktivitet, men blir den för sen kan hon bli övertrött.
 • Jag tror att ju mer ni hjälper barnet att somna från början desto jobbigare kommer läggningen bli framöver. Redan när vi introducerade sängen fick hon en godnattpuss och sedan satte vi på henne speldosa och gick ut. Ibland fick vi såklart att ta upp henne i början men oftast har hon somnat direkt. Efter en aktiv dag vill hon helt enkelt sova. Behöver hon lite hjälp att somna får hon såklart det, brukar fungera med en hand på ryggen och rumpan. Såklart är alla barn väldigt olika. och för att få till det här är det nog lättast att börja från start.
  • Märker ni att småttingarna börjar vakna på natten och är pigga skulle jag rekommendera er att minska ner dagssömnen, vi gick från två pass till ett när hon var knappt tolv månader. Såklart var det lite svårt första dagarna men hon kom in i den nya rutinen ganska fort. Första veckan var det mest överlevnad men efter bara några veckor var hon pigg hela eftermiddagen och jag är aldrig orolig över att hon ska somna i vagnen när vi hämtar Louis vid femtiden, det räcker med andra ord för henne att sova ett pass och då runt 1,5 timma.
  • En aktiv dag resulterar i ett trött barn när det är dags att sova. Vi har varje dag minst en aktivitet och försöker dessutom alltid vara ute en del så hon får frisk luft även om vädret inte tillåter. Det här gäller framförallt sedan hon blev lite äldre och rör sig själv. Är ni inne en hel dag eller bara tar en promenad med vagnen har ni förmodligen inte ett tillräckligt trött barn på kvällen. Jag märker det även tydligt om förmiddagen har varit för lugn och tråkig, då sover hon enbart runt 1 timma, det resulterar i mer gnäll på kvällen. Kanske låter det hårt men jag låter henne inte sova en extra gång på dagen även om hon nickar till lite i soffan (händer väldigt sällan), då dricker vi lite vatten, äter något och leker. Den lilla mikrovilan brukar hjälpa och efter det är hon fit for fight igen.

  En sak vi märkt med Chloé är att även om en natt är dålig och hon kommer över till oss betyder det verkligen inte att samma sak kommer ske nästa natt, deppa alltså inte ihop om det inte alltid går vägen. Minns att jag många gånger fick lite panik och typ åh nej nu är rutinen förstörd men så har det inte varit för oss. 🙂 Vaknar hon och inte kan somna om får hon såklart sova vidare med oss, men det betyder inte att hon kommer vilja det nästa natt. Oftast sover hon till 5-tiden i egen säng och somnar om till 06.30 i vår säng, i natt blev det till strax efter 6 i egen säng utan något uppvak, skönt. 🙂

  Happy sleeping! <3

  Söt sovbebis i vagnen, hon sover absolut bäst i sängen mem inland så får man sova middag på språng. 🙂

  Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
  Kommentarer

  Kommentera

  Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara

   Hej. Jag har en snart 8 månaders bebis som somnar i neste i mellan oss och sover hela nätter om hon får närhet, vilket även betyder att vi inte kan låta henne sova själv på kvällarna efter nattning utan att hin hela tiden vaknar.. Vi börjar bli extremt trötta på detta och vill kunna ha kvällarna uppe. När ni började lägga chloe i egen säng, vaknade hon då ofta på kvällarna? Behövde hon närhet? Hur fick ni henne att somna om?

   Kram

   1. amandapanahi

    Hej Sara,

    Vet inte om jag är rätt person att svara på frågor om sömn, haha, Chloé bråkar just nu mycket på natten och vaknar ofta. Så även i den åldern. Nattade henne i sängen då men så brukade hon få komma till oss när hon vaknade. Försöker avvänja det just nu. 🙂 Hon har absolut behövt närheten på natten och fått det. 🙂 Vad man längtar efter sömn.

    Kram och lycka till!

  2. Tove

   Ska verkligen ta och pröva några av dina tips! Min tjej (14 månader o inne i fas 9….), har senaste veckorna gått från att nattas i famnen med välling på 10 min till nattningar på upp mot 45 min. Känner inte alltid att tålamodet egentligen klarar av det, haha. Hon vill inte ligga i famnen längre men när vi lägger henne i sängen bökar hon bara runt o ställer sig upp. När hon väl somnar sover hon dock bra, de flesta nätter i sin säng fram tills hon vill gå upp vid 06.30. Tack för en bra blogg, kul att följa er vardag och era rutiner!

  3. Sophia

   Bra tips! Får försöka få till det med min lilla 2-veckors sen när dygnsrytmen är lite mer regelbunden. Jag minns att jag läste hur du åt/tips på recept när du ammade för ett tag sen, men hittat det inte alls nu! Min lilla har skrikit sig hes 8 timmar i sträck ett par gånger, hon har verkligen panik. Vet inte vad jag ska göra förutom att vara väldigt uppmärksam på vad jag äter, men det är svårt att hitta substitut/komma på vad man kan laga osv. Kan du länka till inlägget? Tack för en fin blogg!