3 VARDAGSRECEPT – Amanda Panahi

Amanda Panahi

3 VARDAGSRECEPT

sotpotatissoppa-med-curry-och-lime-719441

Sötpotatissoppa med curry och lime

Ingredienser (4 pers):

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 sötpotatisar (à ca 200 g)
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 msk olja
  • 2 tsk curry
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 krm chiliflakes
  • 8 dl grönsaksbuljong (vatten och fond eller tärning)
  • ca 400ml kokosmjölk
  • ca 1msk färskpressad limejuice
  • salt och svartpeppar
  • rostade hackade cashewnötter

 

Skala lök, vitlök, sötpotatis och ingefära. Hacka lök och vitlök, skär sötpotatisen i ca 2×2 cm stora tärningar och riv ingefäran.
Fräs grönsakerna utom ingefäran i oljan i en kastrull. Tillsätt curryn och fräs med någon minut.
Tillsätt ingefära, tomatpuré, chiliflakes och buljong. Koka sakta ca 10 minuter. Häll i kokosmjölken och koka ytterligare ca 10 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer.
Smaksätt soppan med limesaft, salt och peppar
 Toppa soppan med hackade cashewnötter som rostats i en torr stekpanna.

kryddig_fishtaco_

Fishtaco med mango- och avokadosallad

Ingredienser (4 pers):

  • Lax
  • 600 g Laxfilé
  • 1 msk Salt Fint
  • 1 msk Strösocker
  • 0.5 msk Chiliflakes
  • 0.5 msk Olivolja, Extra Virgin
  • 1 msk Mat & Bak Smör
  • Salsa
  • 0.5 st Gurka
  • 1 st Avokado
  • 0.5 st Rödlök
  • 1 tsk Färsk ingefära
  • 0.5 st krukor Koriander
  • 225 g Mango Fryst
  • 0.5 st Lime
  • 0.5 tsk Chiliflakes
  • 1 tsk Honung
  • 0.5 tsk Salt
  • Tillbehör
  • 50 g Salladsmix
  • 100 g Matlagningsyoghurt Turkisk
  • Tortillabrörd

 

Salsa: Skölj, kärna ur och tärna gurkan. Tärna avokadon och skala
och finhacka rödlöken
.

Skala och riv ingefära och skölj och finhacka koriandern. Blanda
alltsammans i en skål med den tinade mangon. Tillsätt saften från en halv lime, chiliflakes, honung och salt.

Lax:Ta bort ev skinn från laxfilén och skär den i kuber. Blanda
salt, socker och chiliflakes på en tallrik. Vänd laxkuberna i
kryddblandningen.

Hetta upp en stekpanna med olja och smör och stek laxkuberna
hastigt på ganska hög värme på båda sidor. Lägg över dem på ett fat.

Tillbehör:Skölj salladen och lägg upp yoghurten i en liten skål.

Fyll tortillabröden med sallad, salsa och lax och toppa med lite
yoghurt. Vik ihop och njut.


asiatisk_kyckling_med_nudelsallad_mathem

Asiatisk kyckling med nudelsallad

Ingredienser (2 pers):

  • Kyckling
  • 300 g Kycklingfile
  • 0.5 st Gul lök
  • 1 st klyftor Vitlök
  • 0.5 msk Färsk ingefära
  • 1 msk Rapsolja
  • 0.5 tsk Chiliflakes
  • 1 msk Japansk soja
  • 1 krm Salt
  • 250 g Glasnudlar
  • 200 g Vitkål
  • 0.8 st Zucchini
  • 0.5 st Gurka
  • 30 g Salladsmix
  • 0.5 st Lime
  • 1.5 msk Rapsolja
  • 1 msk Fisksås – Asiatisk
  • 1 tsk Honung
  • 40 g Cashewnötter Naturella
  • 0.5 st krukor Koriander

 

 Nudelsallad: Tillred nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
Spola dem sedan kalla. Skölj och strimla vitkålen tunt med hjälp av en osthyvel eller mandolin. Skölj zucchinin och riv grovt på ett rivjärn.
Skölj och tärna gurkan smått. Skölj salladen.
Blanda nudlarna med grönsakerna i en bunke. Tillsätt limeskal- och saft, olja, fisksås och honung.

Kyckling: Strimla kycklingen och skala och strimla löken. Skala och finriv vitlök och ingefära.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek kyckling, lök, vitlök och ingefära på medelhög-hög värme så att kycklingen får fin färg och blir genomstekt. Krydda med chiliflakes och tillsätt soja. Låt det fräsa ihop.

Lägg upp nudelsalladen på ett fat och toppa med kycklingfräset.
Grovhacka nötter och koriander och strö över.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.